Okos elektromost autótöltők az otthonában

    2021. December 1.

    Gyorsaság, precizitás, takarékosság, és még sok más.

    Tudta, hogy Magyarországon az elektromos autó felhasználók között több, mint a fele az otthonában akar elsősorban autót tölteni? De nem minden otthoni töltő egyenlő. Ha ugyan olyan könnyen (és gyorsan) szeretné tölteni az autóját, mint a telefonját, akkor jó, néhány dologgal tisztába lenni.

    Mitől lesz egy töltő okos?

    Az „egyszerű” töltők csak töltenek… és ennyi. Néhány töltő, például ami az elektromos autójával jön, közvetlenül a szabványos 220V-os aljzatba kell csatlakoztatni és képes egy egész nap tölteni az autóját. A legfontosabb, hogy az „egyszerű” töltők nem képesek szabályozni az energia áramlását és ez által leterhelik az otthoni elektromos hálózatot, ami túlmelegedéshez vezethet és gyakori áram kimaradást okozhat.

    Lépjen be az okos töltők világába! Nem csak, hogy biztonságosabban tölti fel elektromos autóját, hanem 8x gyorsabban, mint egy hagyományos töltő berendezés, ráadásul képes kommunikálni az autójával, otthonával, az elektromos hálózatával és ami a legfontosabb Önnel is. Töltési időszakokat tud beállítani, hogy a töltő akkor töltsön, amikor az energia a legalacsonyabb árszinten van, vagy nyomon tudja követni a töltést és mindezt egy applikáción keresztül. Egy okos töltő képes egyensúlyt tartani a jelenlegi áram felhasználás és az autó töltése között, hogy tökéletes összhangban legyen az otthoni áram felhasználás és megelőzze az esetleges áram kimaradásokat. Amikor a töltő csatlakoztatva van, a töltés gyorsabb, olcsóbb, biztonságosabb és jobban fentartható.

     

    Mit kell néznem, amikor otthoni töltőt vásárolok?


    Kompatibilitás.

    Keressen egy olyan töltőt, ami kompatibilis az autójával és az otthonával. Két fajta kábel közül választhat: a Type1 (típus1) és a Type2 (típus2). Ez attól függ melyik lesz az ideális az autójához. A töltők kompaktnak lettek tervezve, ezáltal mindenhova ideális egészen a szűk garázsoktól, a tágas parkolókig. Két féle töltő közül tud választani. Van a 7.4KW-os és a 22KW-os és két fajta töltő típus a manuális (kézzel állítható) és az automata. A nagyobb hajlékonyság nagyobb kompatibilitást jelent!


    Kényelem.

    A csatlakoztatott töltő egy kényelmes töltő. Nézze meg, hogy a töltőjét lehet-e kontrollálni, akár egy applikáción keresztül, akár bluetooth-on vagy wifin. A legjobb applikáció birtokában megvan a lehetőség, hogy elindítsa, megállítsa vagy csak megnézze, hogy az autója hány százalékon van, akár a telefonjáról, okosórájáról, vagy a tabletjéről! Hiszen sokkal kényelmesebb az ágyból mind ezt elvégezni nem igaz?

     

    Megbízhatóság.

    Legyen eső, vagy napsütés a töltőjének mennie kell! Olyan töltőt kell keresnie, ami eső és por álló (jó tanács: keressen olyat a leírásban, hogy IP54 vagy IK08 biztos) és kinti és benti használatra is telepíthető. A nagyobb nyugalom érdekében ügyeljen arra, hogy a garancia legalább 3 évig tart.

     

    Az összes töltő alkalmas az autómhoz?

    Nem feltétlen. De kiválasztani a megfelelő töltőt könnyebb, mint ahogyan gondolná. Két dologra kell figyelni: A csatlakozás típusa és az energia ellátás.

     

    1.       Csatlakozó típusok

    Ez az autójához csatlakoztatható töltőpisztolyra vonatkozik. Az otthoni töltésre két lehetséges töltőfej alkalmas. Csak azt kell megállapítania, melyik illik az autójához.

    Type 1 (az első típus):

    Ha egy 5 lyukú csatlakozót lát, akkor az első típusúra lesz szüksége. Ez a szabványforma Észak Amerikába és Ázsiában. Néhány „Egyes típusú” modellt alkalmaznak a következő autóknál: Citroen C-Zero, Mitsubishi Outlander, és a Kia Soul EV korábbi (2017) kiadásában, valamint a Nissan LEAF korábbi kiadásában (2015).

    Type 2 (a Második Típus):

    Ha egy 7 lyukú töltő csatlakozót lát, akkor a „második típusú” töltőfej kell önnek. Ez a hagyományos töltőfej Európában. Néhány ilyen csatlakozó típus megtalálható a következőkben: Tesla modellek, Audi e-tron, és a Nissan LEAF újabb kiadásában (2018).

     

    2.       Töltő teljesítmény

    Az otthoni töltők különféle töltési teljesítménnyel érkeznek, amik közül a legáltalánosabb a 7.4KW-os és a 22KW-os. Álltalában a nagyobb teljesítmény gyorsabb töltést eredményez, de érdemes azonban néhány dolgot szem előtt tartani.

     

    A legfontosabb, hogy meg kell győződnünk otthonunk elektromos hálózatának képességiről. Ha csak egyfázisú rendszer van otthonában, akkor a maximális terhelhetőség és teljesítmény az 7.4KW lesz, ugyan is csak a háromfázisú rendszer támogatja, a 22KW-ot. Ellenőrizze az elektromos szekrény megszakítóit, vagy kérjen tanácsot az energiaszolgáltatójától, ezzel kapcsolatban, ha bizonytalan a témában. Érdemes észben tartania, hogy Magyarországon, a legtöbb otthonban csak egyfázisú rendszer van kiépítve.

    A második, amit meg kell nézni, hogy mennyi az autójának maximális töltési sebessége. Például a Nissan LEAF csak 6.6KW-ot képes kezelni. Szóval, ha 22KW-os töltőt használ az autójához, akkor is csak 6.6KW-ot képes kezelni az autója. De fontos megjegyezni, hogy például a Tesla Model 3, 11KW-al tölthető, így érdemes a nagyobb töltési sebesség érdekében a nagyobb töltőt kiépíttetnie, hogy az autója ki tudja használni a teljes kapacitását. (Gyors tanács: Az „egyes típusú” csatlakozó fejű töltők egyike sem haladja meg a 7.4KW-os töltési sebességet).



    Forrás: blog.wallbox.com